Hamileliğe hazırlanan kadınların yapması gerekenler vardır ve bunları yapmak gebelik sürecinin en sağlıklı şekilde geçmesine yardımcı olur. Özellikle ilk kez anne olanlar için hamilelik ve doğum süreci pek çok endişe ve kaygıyla dolu bir yolculuktur. Ancak kadınlar bu özel yolculuğa özenle hazırlandıklarında pek çok endişeden kurtulabilirler.
Yapılacak hazırlıklar ve atılan adımlar gebelik sürecinde yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur. Ancak bunlar sadece bu kadarla sınırlı değildir. Anne ve bebek sağlığının korunması ve kolay bir doğum için de bu önerilerin faydalı olacağını söylemek gerekir.
Hamileliğe Hazırlanan Kadınların Yapması Gerekenler Nelerdir?
Sağlıklı ve daha kolay bir hamilelik planlıyorsanız aşağıdaki tavsiyeleri önemle dikkate almanız sizin için faydalı olacaktır.
Hamilelik Öncesi Muayene Yaptırın
Doktorunuz hamileliğiniz sırasında bebeğinize geçebilecek kansızlık, demir eksikliği, diyabet veya kan şekeri sorunlarınız olup olmadığını kontrol edecektir. Bu sayede bebekte görülebilecek olası sağlık sorunları önceden görülmüş olur. Diğer yandan bu tip bir rahatsızlıklarınız varsa sizde bunlara yönelik bir tedavi programına dahil olabilirsiniz.
Ayrıca grip, kızamıkçık, su çiçeği ve hepatit B gibi gebelikte tehlikeli olabilecek bulaşıcı hastalıklara karşı antikorlarınızın olup olmadığını araştırmak için de hamilelikten önce ek testler istenebilir. Hamile kalıp kalamayacağınıza yönelik bir sağlık sorunun tespiti de bu muayenelerde daha iyi anlaşılır. Genetik olarak sizden bebeğinize kalıcı olarak geçebilecek anormalliklerin önceden tespit edilmesi sizde fikir değişikliğine de neden olabilir. Yapılan muayenelerin sonuçlarına göre anne ve bebek için olası risklerin önlenmesi mümkündür.
Makul Çalışma ve Dinlenme Planı Oluşturun
Çalışma ve dinlenme planı oluşturmakta hamileliğe hazırlanan kadınların yapması gerekenler arasındadır. Fazla çalışma nedeniyle artan yorgunluk ve stres fetal gelişiminin olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu da hamileliğinizi ve hatta bebek sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden yakın zamanda hamile kalmayı planlıyorsanız çalışma ve dinlenme planı oluşturmaya dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Beslenmeye Daha Fazla Dikkat Edin
Anne karnındaki 9 ay boyunca fetüs, sadece anne ile bebeği birbirine bağlayan göbek kordonu aracılığıyla anneden besin alır. Bu nedenle fetüsün gelişimi büyük ölçüde annenin fiziksel durumuna bağlıdır. Kendinizi sağlıklı bir hamileliğe hazırlamak için daha sağlıklı bir bedene ihtiyaç duyacaksınız. Sonuç olarak hamile kalmadan önce doğru ve sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat etmeniz, bunu sağlamanın en önemli ve gerekli yollarından biridir.
Folik asit ve vücudun ihtiyacı olan tüm mineral ve vitaminlerin hamilelikten yakın bir zaman önce eksiksiz alınmaya başlanması son derece önemlidir. Bu aynı zamanda gebelik süreci dışında da önemli bir faktördür.
Aşılarınızı İhmal Etmeyin
Hamileler bulaşıcı hastalıklara karşı hassastır. Bu yüzden gebe kalmadan önce bulaşıcı hastalıklara karşı tüm aşılarınızı yaptırmayı asla ihmal etmeyin. Özellikle hamileliğiniz sırasında kazara bulaşıcı bir hastalığa yakalandığınızda bunun fetüsü olumsuz etkileme olasılığı çok yüksektir. Hatta anne ve bebeğin hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmasına dahi neden olabilir.
Bu nedenle uzmanlar, özellikle çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların, grip, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit B, tetanos vb. gibi anne ve bebek sağlığı açısından yüksek risk taşıyan bulaşıcı hastalıklara karşı tam bağışıklığa sahip olmalarını önermektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılamanın gebelikten 3 ay önce yapılması en uygunudur.
Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları Kazanın
Hamile kalmayı planlıyorsanız mutlaka sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanın. Örneğin uyku düzenini sağlamak, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak bunlardan bazılarıdır. Düzenli egzersizlere başlamak ve hamileliğin haftasına göre hafif egzersizler ile devam etmekte bu alışkanlıklar arasındadır.