Yetersiz beslenme ve direnç zayıflığı çocuklarda iştahsızlık nedenleri arasında ilk sıralarda gelse de altta yatan farklı birçok neden iştahsızlığa neden olabilir. Pek çok ebeveyn için önemli bir endişe kaynağı olan iştahsızlığın altında yatan nedenleri iyice araştırmak gerekir. Genellikle geçici bir durum olsa da altta yatan nedene bağlı olarak iştahsızlık sağlığı etkileyen önemli bir sorun haline gelebilir.
Çocuklarda İştahsızlık Belirtileri Neler?
Anoreksiya olarak bilinen çocuklarda iştahsızlık uzun vadede beslenme bozukluklarına, metabolizma sorunlarına ve daha ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Çocuklarda iştahsızlık belirtileri şunlardır;
- Çocuğun 3 ay boyunca kilo almaması veya yavaş kiloda olması,
- Yemek zamanlarında aç olmasına rağmen açlık hissedilmemesi,
- Sıklıkla yemekten kaçınmanın yollarını araması,
- Yemeklerde her öğün daha uzun sürse de daha az yemek yemesi,
- Günü 1 öğün ile geçiştirmeye çalışmak
Gibi belirtiler, çocuklarda iştahsızlığın temel belirtileri arasındadır.
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?
Aşağıdakiler çocuklarda iştahsızlık nedenleri arasında görünenler yaygın olarak şunlardır;
- Katı gıdaya erken geçiş iştahsızlığın nedenlerden biri olabilir. Sütten yeni kesilen çocuklarda anne sütüne olan alışkanlık katı gıda tüketiminde iştahsızlığa neden olabilir. Özellikle sindirim sistemi fonksiyonları tam olarak tamamlanmadığında vücut katı gıdayı kolaylıkla kabul edemeyebilir.
- Selenyum ve çinko gibi besin bileşiklerinin eksik olması iştahsızlığa neden olabilir. Çocuklarda mikro besinlerin eksik olması uzun bir dönem iştahsızlıkla sonuçlanabilir. Bunun daha uzun sürmesi ise beslenme bozuklukları gibi daha ciddi sorunlara sebep olabilir.
- Fizyolojik bazı değişiklikler ve psikolojik etkenler çocuklarda iştahsızlık nedenleri arasındadır. Bu yüzden özellikle stresin etkileri azaltmak ve çocuğunuzu stresten uzak tutmak gerekir.
- İnternet ve teknoloji bağımlılığı psikolojik bir durum olsa da fiziksel sorunlara da neden olabilir. İştahsızlık gibi problemlerde bunlardan biridir.
- Ebeveynler tarafından uygulanan yanlış beslenme alışkanlıkları çocuğun beslenme düzenini etkiler ve iştahsızlığa neden olur. Diğer yandan beslenme saatlerinin düzensiz olması da bebeğin uzun süre iştahsızlık yaşanmasına neden olabilir.
- Ana yemeklerden önce çocuğun fazla şeker tüketmesi iştahın azalmasına neden olabilecek faktörlerden biridir.
- Hamilelikte çinko ve kalsiyum gibi besinlerden bebeğin eksik kalması doğumdan sonra iştahsızlığın görülmesine neden olur. Bunun gibi anne karnında farklı beslenme eksikliklerinin olması da iştahsızlığı artıracak etkenler arasındadır.
Çocuklarda İştahsızlığı Önlemenin Yolları Nelerdir?
Çocuğunuz uzun zamandır iştahsızlık yaşıyorsa bunu önlemek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Özellikle altta yatan nedenlerden emin olduktan sonra buna göre çözüm aramak ve uygulamak sorunu ortadan kaldırmak adına önemlidir.
- Farklı bir pişirme yöntemi seçtiğiniz de bu iştahsızlığı azaltmak için faydalı olabilir. Basit bir örnekle çocuğunuz yumurtayı seviyor olsa da haşlanmış yumurta yerine sahanda yumurta tercih ediyor olabilir. Bu özellikle sebzeler olmak üzere tüm yemekler için geçerlidir. Buna bağlı görülen iştahsızlığı azaltmak için pişirme yönteminizi değiştirebilirsiniz.
- Yaşı buna uygun ise çocuğunuzla birlikte yemek yapmayı ve bu sırada onunda yemekte emeği olduğunu hatırlatabilirsiniz.
- Ana yemeklerden önce çocuğunuza atıştırma alışkanlığı kazandırmaya özen gösterin. Sağlıklı ve onunda seveceği atıştırmalıklar iştahını artırmaya yardımcı olabilir.
- Yavaş büyüme ve iştahsızlık durumunu iyi hale getirmek için yaşı uygun çocuklarda egzersizler veya çeşitli spor aktiviteleri faydalı olabilir. Çocuğunuzu egzersizlere teşvik ederek iştahsızlığı azaltabilir ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilirsiniz.
Çocukların uzun süre iştahsızlık yaşaması farklı sağlık kaygılarına neden olabilir. İştahsızlığın altında önemli bir nedenin olma ihtimalini de dikkate alarak uzun süren vakalarda mutlaka bir uzmana başvurarak profesyonel yardım alın.