Doğal olarak birçok sindirim sistemi problemi çocuklarda kabızlık nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin de kabızlık ve ishal gibi sorunları tetiklediği biliniyor. Genel olarak kendiliğinden geçen ve iyi sağlık problemlerine neden olmayan kabızlık uzun vadede farklı sorunların görülmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden uzun süren kabızlık vakalarında bir uzmana başvurmak önem taşır.
Çocuklarda Kabızlık Nedenleri Nelerdir?
Farklı birçok soruna bağlı olarak görülebilse de beslenme değişiklikleri ve sütten kesilme çocuklarda kabızlık nedenleri arasında sayılabilir. Bunların dışında hafızlığa sebep olabilecek birçok faktör bulunuyor. Yaygın olarak görülen çocuklarda kabızlık nedenleri şunlardır;
Dengesiz Beslenme
Kabızlığın en yaygın nedeni su ve diyet lifleri bakımından eksik beslenmedir. Yeterince diyet lifi almamak bağırsak hareketlerini olumsuz etkiler. Bu yüzden koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı gıdalar ve meyveler sindirim sisteminin sağlığı için önemli olan lifli gıdalardır. Bu besinlerin düzenli tüketilmesi diyet lifi ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
Su Eksikliği
Boşaltımın kolaylaşması ve dışkının yumuşaması için yeterince su içmek önemlidir. Su aynı zamanda genel sağlığın iyileşmesinde de en önemli sıvıdır. Su eksikliği dışkının kuruması ve geçişinin zorlaşmasına neden olur. Su ayrıca tüm sağlık sistemlerinin korunabilmesi için önemli olup, düzenli olarak su içilmesi hayati önem taşır.
Sindirmesi Zor Besinler
Şeker ve yağ oranı yüksek besinlerin yanı sıra yine sindirimi yüksek işlenmiş gıdalar tüketmek de sindirimi yavaşlatmakla birlikte kabızlığa sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla sindirimi zor gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Bu besinler aynı zamanda genel sağlığın tehdit edilmesine de neden olurlar.
Tuvalet ihtiyacının ertelenmesi herhangi bir nedenle tuvalet ihtiyacının ertelenmesi dışkının daha katı hale gelmesine neden olur. Özellikle birkaç kez tuvaletini yaparken acı hisseden çocuklar da tuvalet ihtiyacının ertelenmesi yaygın olarak görülmektedir.
Hareketsiz Yaşam Biçimi
Uzun süre hareketsiz olmakta çocuklarda kabızlık nedenleri arasındadır. Çocuğunuzun yaşı uygunsa yaşına uygun egzersizler yapmasını sağlayarak bu sorunu aşabilirsiniz. En azından eğlenceli fiziksel aktiviteler çocuğunuzun daha hareketli olmasına yardımcı olur ve kabızlık riskini azaltabilir.
Farklı Sağlık Sorunları
Başta sindirim sistemi bozuklukları olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının da kabızlığa neden olma ihtimalleri yüksektir. Diğer yandan bu hastalıklar için kullanılan ilaçlarında kabızlığa sebep olma ihtimali bulunuyor. Ayrıca doğuştan gelen bazı doğum kusurlarının etkisi de görülebilir.
Uzun Süreli Kabızlığın Çocuklarda Etkileri
Kabızlık genellikle kendiliğinden geçebilecek bir sindirim sistemi sorunudur. Ancak altta yatan nedenlere bağlı olarak çok daha uzun sürebilir ve bu durum sosyal yaşamı önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir. Vakanın ağırlığına göre fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarının kabızlığa bağlı olarak artması da söz konusu olabilir. Uzun süren kabızlığın çocuklar üzerindeki olası olumsuz etkileri aşağıdaki gibi olup, çok uzun süreli vakalarda uzman bir doktordan tıbbi yardım alabilirsiniz.
- Kabızlığın uzun sürmesi çocuğunuz çişini yaparken önemli ağrılara neden olabilir. Sert ve kuru dışkı anüse ciddi bir baskı yaparak dışkı sırasında şiddetli ağrılara neden olabilir.
- Hemoroitler ve anal fissürlere neden olma ihtimali vardır. Anal bölge sert dışkı nedeniyle tahriş görebilir ve çeşitli anorektal hastalıkların görülme riski artar.
- Çocuğunuz çişini rahat yapamadığında kalın bağırsağın zarar görmesi söz konusudur. Diğer yandan kalın bağırsakta dışkının birikmesi hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarına da neden olabilir.
- Çocukta kabızlık olması sinirlilik ve kaygı halinin artmasına sebep olur. Bunun uzun süre devam etmesi psikolojik sorunların ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
- Dışkılamanın uzun süreli devam etmesi bağırsak tıkanıklığına ve kolon genişlemesi gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Çocuklarda Kabızlık Nasıl Önlenir?
Kabızlığı önlemek için nedenlerini iyi anlamak ilk ve en önemli adımdır. Bu adımdan sonra nedene bağlı olarak önlemler almak gerekir. Kabızlığı önlemek ve kısa sürede geçmesini sağlamak için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz. Ancak her şeyden önce vakanın çok uzun sürmesi ve rahatsızlık boyutunun artması durumunda bir sağlık kuruluşuna giderek tıbbi yardım almanız son derece önemlidir.
- Özellikle lif açısından zengin besinleri dahil edeceğiniz sağlıklı bir beslenme programı oluşturun. Sağlıklı beslenerek vücudun ihtiyacı olan besinler alınmalıdır. Bu sayede vücudun diğer sistemlerinde olduğu gibi sindirim sisteminin de en iyi şekilde çalışması sağlanabilir.
- Çocuğunuzda düzenli tuvalet alışkanlığının olması kabızlığı önlemek için önemli etkenlerden biridir.
- Çocuğunuzun sevip yapabileceği düzenli egzersizlere onu teşvik edin.
- Uyku düzeninin sağlanmasına önem verin.
- Düzenli ve bol su içmesine özen gösterin.