Yaygın bir ortalama ile görülen rahatsızlıklardan biri olan çocuklarda sindirim sistemi bozukluğunun nedenleri arasında temel köşe taşı sağlıksız ve yetersiz beslenme olarak ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte doğuştan gelen ve ardından sonradan altta yatan farklı sağlık sorunları da çeşitli sindirim sistemi problemlerine yol açabiliyor.
Çocuklarda Sindirim Bozukluğu Nedir?
Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik, ishal gibi sorunlar başta olmak üzere sindirim sistemi kaynaklı sorunların yaygın olarak görülmesi ve hatta bazı vakalarda kronik hale gelmesi sonucuna sindirim sistemi bozukluğu denilmektedir. Bu sorunlar genellikle beslenme ile alakalı olduğu zamanlarda kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak altta yatan ağır nedenlere bağlı olarak görülen sorunların tedavi edilmemesi halinde vakaların ağırlaşması da söz konusu olabilir.
Birçok sindirim sistemi bozukluğu çocukların yaşamını doğrudan tehdit etmese bile genel olarak gelişimlerinin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olabilir. Vakaların uzun süre devam etmesi beslenme alışkanlıklarında vazgeçmesi zor değişikliklere neden olur ve bu durumda farklı sorunlarda meydana gelebilir.
Çocuklarda Sindirim Sistemi Bozukluğunun Nedenleri
Çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimini en iyi şekilde tamamlaması için sindirim sisteminin de sağlıklı olması gerekir. Bu yüzden çocuklarda doğru ve düzenli beslenmenin sağlıklı bir sindirim sistemi için rolü büyüktür. Yaygın olarak görülen çocuklarda sindirim sistemi bozukluğunun nedenleri şunlardır;
Uygunsuz Beslenme Koşulları
Sağlıklı bir sindirim sisteminin oluşmasında beslenmenin rolü son derece önemlidir. Lif oranı düşük, yağ ve şeker bakımından yüksek ve sindirimi zor besinler sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir. Emzirilen bebeklerde ise annenin beslenmesi çocuğun sindirimini etkileyecek faktörlerden biridir.
Bağışıklık Zayıflığı ve Sindirim Sisteminin Tamamlanmamış Olması
Vücudun direnç düşüklüğü sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Diğer yandan bağışıklıkla birlikte sindirim sisteminin çocuğun yaşına göre tam olarak tamamlanmamış olması da sorunlara neden olan temel faktörlerden biridir. Özellikle 0-6 yaş arası çocuklarda buna bağlı olarak görülen vakaların sıklığı fazladır. Yararlı bağırsak mikroflorasının henüz gelişmemiş olması virüs ve bakterilere karşı sindirim sistemini daha duyarlı hale getirebilir.
Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi durumunda çocukların sindirim sistemleri ciddi ve hatta kalıcı zararlar görebilir. Henüz bir yetişkin kadar dayanıklılık kazanmamış olması nedeniyle zehirlenmeye bağlı olarak uzun süre devam eden sindirim bozukluklarının görülmesi mümkündür.
Hijyen Olmayan Alışkanlıklar
Çocuğun ve onun bakımından sorumlu ebeveynlerin hijyenik olmayan yaşam alışkanlıklarına sahip olmaları sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Aynı şekilde yaşam alanının da temiz olması gerekir. Ellerin yıkanmadan yemek yenilmesi, oyun alanlarının hijyenik olmaması gibi birçok şey buna dahil edilebilir. Bu gibi durumlara sıklıkla maruz kalan çocuklarda ishal, kabızlık ve mide ağrısı sorunları yaygın olarak görülebilir.
Çocuklar, ellerini yıkamadan, toprakla, evcil hayvanlarla ve temiz olmayan oyuncaklarla oynama alışkanlığı nedeniyle sindirim bozuklukları yaşayabilirler. Çocuklar kirli ellerini ağızlarına götürdüklerinde veya ağızlarında yiyecek tuttuklarında bakteriler ve kurtçuklar kolayca içeri girebilir ve ishal, mide ağrısı veya kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.
Çok Sık Antibiyotik Kullanımı
Antibiyotikler hastalık ve enfeksiyonlara neden olan bakterilerin öldürülmesinde faydalıdır. Ancak uzun süre antibiyotik kullanıldığında bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri de öldürür ve bu durum sindirim sistemi sorunlarının artmasına sebep olabilir.
Çocuklarda Sindirim Bozukluklarının Belirtileri
Altta yatan nedenlere bağlı olarak çocuklarda sindirim sistemi bozukluklarının belirtileri de farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak görülebilecek belirtiler şunlardır;
- İshal en yaygın belirtilerden biridir. Genellikle kısa süreli beslenme ve yaşam alışkanlıklarında yapılan değişiklikler ile bu sorun ortadan kalkar. Sindirim bozukluğunun ciddi bir nedene bağlı olduğu durumlarda uzun sürebilir. Genellikle günde birkaç kez gevşek dışkılama görülmesi ishal olarak tanımlanır.
- Çok sık şekilde karın ağrısı, kramp, karında gerginlik ve şişkinlik hissinin olması da sindirim sistemi bozukluğuna işaret eder.
- Kusma ve bulantı daha çok yemeklerden sonra veya duygusal olarak stres yaşandığında görülebilecek belirtiler arasındadır.
- Tıp dilinde anoreksiya olarak bilinen aşırı iştahsızlık sindirim sistemi sorunlarına bağlı olarak görülen durumlardan biridir. Bunun uzun süreli devam etmesi çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimine olumsuz etkisi çok fazla olabilir.
Çocuklarda Sindirim Bozukluklarının Tedavisi
Çocuklarda sindirim sistemi bozukluğunun tedavisi ve sürecin daha rahat geçmesi için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz;
- Uzun süre devam eden belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden çocuğunuzu doktora götürerek profesyonel tıbbi destek alın.
- Çocuğunuzun ve yaşam alanının hijyenik olmasına özen gösterin.
- Doktorun izni olmadan rastgele ilaçlar kullanmayın.
- Vitaminler, mineraller ve özellikle de diyet lifleri bakımından zengin bir beslenme programı olmasına özen gösterin.
- Uyku düzenine dikkat edin.
- Çocuğunuzun gün içerisinde düzenli ve yeterince sıvı almasını sağlayın.
- Fiziksel hareketliliğe önem verin.
- Probiyotik açısından zengin besinleri ihmal etmeyin.